06-288 505 51

Werkvorm vaardigheden oefenen: De regisseur

Bij de werkvorm "De regisseur" bij het oefenen van vaardigheden, neemt één deelnemer de rol van regisseur op zich, terwijl de andere deelnemer zijn rol uitvoert op basis van de aanwijzing van de regisseur. De regisseur heeft de leiding over het gesprek. Deze werkvorm biedt een dynamische en interactieve leerervaring waarbij deelnemers hun inlevingsvermogen en communicatieve vaardigheden kunnen oefenen.

Er zijn verschillende variaties mogelijk bij deze werkvorm. Hieronder staat één vorm omschreven.

Werkwijze:

  • Geef een duidelijke instructie van de opdracht. Maak groepjes van 3 personen. 1 persoon is de regisseur, 1 persoon is de persoon die een bepaalde vaardigheid oefent en 1 persoon speelt laat het gedrag zien waarmee de ander gaat oefenen. De laatste twee deelnemers gaan met elkaar in gesprek. Ze zitten tegenover elkaar. Het doel is bijvoorbeeld: Hoe kan ik verschillende technieken inzetten om met een 'veelprater' om te gaan?

  • De regisseur staat (of zit) achter de persoon die de rol speelt. De regisseur heeft een 5-tal briefjes in zijn hand. Op deze briefjes staan korte omschrijvingen van een techniek die je in kunt zetten om met veelpraters om te gaan.

  • Het gesprek begint. De regisseur houdt regelmatig een briefje omhoog met een interventietechniek. Zodra de oefenaar dit briefje ziet, moet hij deze techniek inzetten. Ga net zo lang door totdat het gesprek is afgelopen. Bespreek deze oefening goed na en wissel daarna van rol.
Werkvorm vaardigheden oefenen: De regisseur

Tips bij de uitvoer

Iedereen leert

Iedereen leert tijdens deze oefening. De regisseur om het juiste moment te bepalen. De tegenspeler leert door te voelen wat er bij hem gebeurt en de oefenaar leert doordat hij op 'commando' iets nieuws uitprobeert.

Variatie

Er zijn veel variaties mogelijk. Bijvoorbeeld: meerdere deelnemers met 1 regisseur, publiek met bordjes met tips of zet de regisseur in als souffleur (iemand die de teksten influistert).

Wisselen

Wissel regelmatig van rol. Vanuit elke rol is het leerzaam om deze werkvorm te ondergaan. Wees vooraf helder in de tijd die de deelnemers hebben voor deze opdracht. Laat een duidelijk signaal klinken als ze moeten wisselen.