06-288 505 51

Werkvorm kennismaking: Prikkelende vragen

Stuur je voorstelronde: Geef zelf aan welke vragen je deelnemers moeten beantwoorden. Zorg dat je naast een aantal basisvragen (wie ben je en wat doe je) ook een aantal 'prikkelende' vragen klaar hebt liggen. Op deze manier wordt de kennismaking veel leuker, persoonlijker en meer ontspannen. Je deelnemers worden echt nieuwsgiering naar elkaar en hebben meestal meteen een klik.

Werkwijze:
Geef aan dat de deelnemers zichzelf mogen voorstellen aan de hand van een aantal vragen. Zorg dat de vragen zichtbaar zijn voor je deelnemers, zodat ze ze na kunnen lezen. Geef je deelnemers even de tijd om zich voor te bereiden op het voorstellen. Meestal moeten ze even nadenken voordat ze antwoord kunnen geven op de vragen. Ga van start en eindig met zelf ook antwoord te geven op de vragen.

Voorbeelden van 'prikkelende' vragen:

  • Wat weet niemand over jou?
  • Wat staat er op je bucket list?
  • Waar ben je trots op in je leven?
  • Wat heb je in de afgelopen week gedaan waar je blij of gelukkig van werd?
  • Voor welk eten kunnen we je wakker maken in de nacht?
  • enz.
Werkvorm kennismaking: Prikkelende vragen

Tips bij de uitvoer

Kader de tijd

Geef je deelnemers een maximale tijdsduur mee, waarbinnen ze zichzelf mogen voorstellen. Laat een wekkertje afgaan aan het einde van deze tijd. Het voelt wellicht kinderachtig, maar het helpt jou en je deelnemers om te kaderen.

Speel met de volgorde

In plaats van het rondje af te gaan, laat je de verteller iemand ander kiezen die de vragen mag beantwoorden. Op deze manier zorg je dat iedereen alert blijft, omdat het een verrassing is wie aan de beurt komt.

Bied veiligheid

Sommige deelnemers vinden het spannend om zichzelf meteen voor de hele groep voor te stellen. Je kunt er ook voor kiezen om ze de vragen in tweetallen, drietallen of viertallen door te laten spreken. Wissel bij elke vraag van groep.