06-288 505 51

Werkvorm kennismaking: Op een rij

Dit is een leuke en interactieve vorm voor de kennismaking, waarbij alle deelnemers worden betrokken. Doordat de deelnemers gaan staan en lopen ontstaat er dynamiek en interactiviteit. Jij als trainer kunt sturen in dit proces door goed na te denken over de vragen die je gaat stellen.

Werkwijze:
Vraag je deelnemers om op een rij te gaan staan. Geef aan dat je ze een aantal vragen gaat stellen. Voor de beantwoording van deze vragen, mogen ze steeds op een rij gaan staan. Over het algemeen geef je aan dat ze het antwoord op de vragen niet hardop mogen zeggen. Ze moeten het inschatten bij elkaar. Als ze op een rij staan, vraag je ze om uitleg te geven over hun gekozen antwoord. Kies zelf zorgvuldig welke vragen je gaat stellen. Relateer ze ook aan het onderwerp van de training.

Voorbeelden van vragen:

  • Ga staan op een lijn op basis van je schoenmaat (Van groot naar klein).
  • Vorm een lijn op basis van je leeftijd (Van jong naar oud).
  • Ga staan op een lijn op basis van hoe lang je al werkzaam bent voor je bedrijf.
  • Ga staan op basis van hoeveel dossiers je behandelt, hoeveel telefoongesprekken je afhandelt, hoe vaak je vergadert per week enz.
  • Ga staan op een lijn hoeveel zin je in deze training hebt (cijfer 1-10)
  • enz.
Werkvorm kennismaking: Op een rij

Tips bij de uitvoer

Geef kaders

Geef duidelijke kaders op het moment dat je de vragen stelt. Geef als trainer steeds aan welke kant wat is (hoog hier... laag daar, veel dossiers hier, weinig dossiers daar enz.)

Beloon

Beloon je deelnemers als ze (bijna) op de goede volgorde staan. Verwonder en complimenteer. Het grappige, is dat ze dit eigenlijk bijna automatisch zelf ook al doen.

Afwisseling

Breng afwisseling aan in de vragen die je stelt. Zorg ook dat deze vragen aansluiten bij je doelgroep of het doel van de training. Combineer vragen over werk, privé en de inhoud van de training.