06-288 505 51

Werkvorm kennis overbrengen: Help elkaar

Je kunt je deelnemers laten luisteren naar de theorie die jij uit wilt leggen, maar je kunt ze de theorie ook zelf laten bestuderen. Soms moet je als trainer een beetje 'lui' zijn.

Werkwijze
Verdeel je groep in kleine groepjes. Geef elk groepje een A4-tje met de theorie die jij uit wilt leggen. De groepjes lezen de theorie goed door. Daarna bereiden ze een korte presentatie voor aan de andere groepen. De andere groepjes doen hetzelfde voor de theorie die zij hebben gekregen.

Het helpt om bij de voorbereiding van deze opdracht een aantal vragen mee te geven. Voorbeelden van vragen zijn:

  • Wat zien jullie als essentie van deze theorie?
  • Hoe kun je deze theorie in de praktijk brengen?
  • Wat mag je zeker niet vergeten en waarom niet?

Laat elke groep aan het einde nog even kort samenvatten van wat ze hebben begrepen en onthouden van de theorie van de andere groepen.

Werkvorm kennis overbrengen: Help elkaar

Tips bij de uitvoer

Zelf zoeken

Vraag je deelnemers zelf theorie op te zoeken over het onderwerp, in een boek of via internet. Ze presenteren de door hun gevonden resultaten aan de overige deelnemers.

Eigen vorm

Voor de gevorderde deelnemers: laat je deelnemers een creatieve vorm bedenken in hoe ze de kennis overbrengen aan de andere groep (een presentatie, flipover, quiz, oefening).

Wrap-up

Geef als trainer aan het eind van deze oefening nog een korte en krachtige samenvatting. Dan weet je zeker dat de essentie die jij belangrijk vindt ook wordt geraakt.