06-288 505 51

Werkvorm ideeën genereren: 6-3-5 methode

De 6-3-5 methode is een gestructureerde brainstormtechniek die gericht is op het genereren van een groot aantal ideeën binnen een korte tijd. Het is een variant van de traditionele brainstormsessie waarbij deelnemers individueel ideeën bedenken en deze met elkaar delen om tot nieuwe inzichten te komen. De methode is geschikt voor groepen van ongeveer zes personen, maar kan ook worden aangepast aan kleinere of grotere groepen. De naam "6-3-5" verwijst naar het aantal deelnemers, het aantal ideeën per deelnemer en het aantal minuten per ronde.

Werkwijze:
Vraag de deelnemers om in een kring of aan een tafel te gaan zitten. Iedereen heeft een vel papier en een pen bij de hand. Geef een uitleg over het onderwerp of de vraag waarover de brainstorm gaat. Geef ook de kaders (tijdslimieten) per ronde weer.

  • Eerste ronde: Elke deelnemer schrijft in stilte drie ideeën op een vel papier voor het opgegeven probleem of onderwerp (5 minuten). Na de eerste ronde geeft elke deelnemer zijn of haar vel papier door aan de volgende persoon aan tafel.
  • Tweede ronde: Geïnspireerd door de ideeën van de vorige deelnemer, voegt elke deelnemer nog drie nieuwe ideeën toe aan. (5 minuten)
  • Ideeën delen: De vellen worden opnieuw doorgegeven en er volgt een nieuwe ronde van ideeëngeneratie (5 minuten).
  • Herhaling: Dit proces wordt herhaald totdat elk vel papier van alle deelnemers de hele cirkel heeft doorlopen (meestal zes keer). Hierdoor worden in totaal 108 ideeën gegenereerd (6 deelnemers x 3 ideeën x 6 rondes).
  • Ideeën kiezen: Na de laatste ronde kiest iedereen per volgeschreven blad het meest inspirerende idee. Daar wordt een cirkel omheen gezet.
  • Nabespreken: De ideeën worden toegelicht.
  • Kiezen: Het beste idee wordt gekozen en wordt verder uitgewerkt.

De 6-3-5 methode is effectief omdat het deelnemers in staat stelt om individueel na te denken en toch te profiteren van de ideeën van anderen, waardoor een overvloed aan verschillende perspectieven en oplossingen wordt gegenereerd.

Werkvorm ideeën genereren: 6-3-5 methode

Tips bij de uitvoer

Timemanagement

Houd de tijd strikt in de gaten. Zorg ervoor dat het duidelijk hoorbaar is wanneer je door gaat naar de volgende ronde. Het naleven van de tijdslimieten helpt om het proces gestructureerd en dynamisch te houden.

Goede nabespreking

Faciliteer een nabespreking: Na het voltooien van de methode, organiseer je een nabespreking. Moedig deelnemers aan om hun ideeën toe te lichten en moedig discussie aan, zodat je dieper in gaat op de meest veelbelovende concepten.

Out-of-the-box

Benadruk het belang van diversiteit in ideeën. Moedig de deelnemers aan om zowel traditionele als out-of-the-box ideeën te bedenken. Er zijn geen foute ideeën en ze hoeven niet te denken in onmogelijkheden.