06-288 505 51

Werkvorm hulp en ondersteuning: Troika Consulting

Trojka Consulting is een vorm die je het best kunt omschrijven als een ‘peer-to-peer coaching’ waarbij je direct praktische hulp krijgt van collega’s op je vragen. Voor deze werkvorm heb je maar 30 minuten nodig. Trojka Consulting is zeer breed inzetbaar, in verschillende groepen en contexten en zowel online als offline te gebruiken. Het is een van de Liberating Structures werkvormen.

Werkwijze

  • Vorm groepjes van 3
  • Laat iedereen in het groepje van 3 een ‘hulpvraag’ formuleren. Dit doen ze aan de hand van de volgende 3 vragen:
    • Wat is je uitdaging?
    • Waar zou je hulp bij willen hebben?
    • Formuleer je vraag ‘kort en bondig’ (Bijvoorbeeld: “Hoe kan ik omgaan met mijn leidinggevende die nooit tijd voor mij heeft?”)
  • Leg alle stappen van Trojka Consulting uit (zie hieronder). Schrijf deze ook op zodat ze zichtbaar zijn.
  • Controleer of alles duidelijk is. Laat de deelnemers aan de slag gaan.
  • Wissel van rol. Doe dit net zolang totdat iedereen is geweest (3x)
  • Benoem elke ronde 1 iemand die de tijd bijhoudt.

Stappen Trojka Consulting:

  1. Collega legt zijn uitdaging uit (1 minuut)
  2. De overige collega’s stellen vragen ter verduidelijking (Alleen maar open vragen stellen, geen oplossingen en suggesties). (4 minuten)
  3. Consultatie (liefdevol roddelen). De inbrenger draait zich om en zit met de rug naar de overige collega’s en luistert (mag niet praten). Collega’s discussiëren met elkaar over de vraag van de collega. Hier zijn meerdere vormen voor: ideeën, suggesties, advies, roddelen. (4 tot 5 minuten)
  4. Debriefing: De deelnemer draait zich om en deelt wat het meest waardevol was. (1 minuut)
Werkvorm hulp en ondersteuning: Troika Consulting

Tips bij de uitvoer

Tijd

Geef je deelnemers tijd om na te denken over de vraag / het dilemma waar ze antwoord op willen hebben. Dit kan je ook ter voorbereiding op de training laten doen. Dit scheelt tijd.

Concrete vraag

Zorg dat de hulpvraag aan het einde van ronde 1 duidelijk wordt geformuleerd. Let hierop als je langsloopt bij de groepjes. Zonder duidelijke hulpvraag worden de tips en adviezen vaag.

Online

Deze werkvorm kan ook heel goed online. Vraag de 'inbrenger' tijdens het roddelen om zijn camera en microfoon uit te zetten en pen en papier bij de hand te houden.