06-288 505 51

Werkvorm hulp en ondersteuning: Talking Stick

De werkvorm Talking Stick is een gestructureerde manier om gesprekken op gang te brengen binnen je groep. Je kunt het op heel veel verschillende manieren inzetten. Hieronder staat een korte omschrijving van de belangrijkste principes.

Werkwijze
Het centrale onderdeel van deze werkvorm is een symbolisch voorwerp, de "Talking Stick," (de spreekstok). Wanneer de Talking Stick wordt vastgehouden door een deelnemer, heeft alleen die persoon het recht om te spreken. De andere deelnemers moeten luisteren. Het doel is om ervoor te zorgen dat iedereen evenveel spreektijd krijgt, dat men beter luistert naar de ander en dat je samen met de deelnemers een veilige omgeving creëert. Deelnemers onderbreken elkaar zo minder snel en er volgen over het algemeen minder discussies.

De deelnemers kunnen de Talking Stick doorgeven aan elkaar, waardoor iedereen de kans krijgt om zijn of haar mening te laten horen. Het gebruik van de Talking Stick helpt ook om de focus te behouden tijdens discussies en voorkomt dat meerdere gesprekken tegelijk plaatsvinden.

Werkvorm hulp en ondersteuning: Talking Stick

Tips bij de uitvoer

Duidelijke instructie

Wees helder in de instructie van de opdracht en de 'afspraken' die gelden. Stuur meteen bij tijdens het gesprek als deelnemers zich niet houden aan de instructies.

Voorwerp

Je kunt zelf kiezen welk voorwerp je gebruikt als Talking Stick. Traditioneel is het een houten stok of tak. Je kunt ook met je groep iets maken. Als het maar speciaal voelt voor de deelnemers.

Tijd

Houd in de gaten dat iedereen voldoende spreektijd krijgt. Zeker bij een wat grotere groep en weinig tijd, kan het voorkomen dat niet iedereen aan de beurt komt. Stuur hierop.