06-288 505 51

Werkvorm afsluiting: De beeldkaart

De werkvorm "De beeldkaart" bij de afsluiting van een training is een creatieve werkvorm waarbij deelnemers gebruik maken van beeldkaarten om hun ervaringen en inzichten van de training te delen. Deze werkvorm moedigt deelnemers aan om hun gevoelens en gedachten te uiten door middel van beelden in plaats van woorden, waardoor een diepere en meer persoonlijke betrokkenheid ontstaat.

Werkwijze:

  • Verspreidt meerdere beeldkaarten in de trainingsruimte (op de vloer of op de omliggende tafels).
  • Formuleer één of meerdere vragen waarop de deelnemers antwoord moeten geven aan de hand van de beeldkaarten (bijvoorbeeld) 'Hoe heb je deze training ervaren? Wat neem je mee van deze training? Wat ga je toepassen in de praktijk? enz.)
  • Vraag elke deelnemer een kaart te uit te zoeken
  • Vraag iedereen 1 voor 1 de kaart te laten zien en een persoonlijke toelichting te geven op de vraag.
  • Sluit als trainer af.
Werkvorm afsluiting: De beeldkaart

Tips bij de uitvoer

Tijd

Geef voldoende tijd om een kaart uit te zoeken. Sommige deelnemers doen dit zonder na te denken. Andere deelnemers zijn niet gewend om hun creativiteit aan te spreken. Zij hebben vaak wat meer bedenktijd nodig.

Doe zelf ook mee

Doe als trainer ook mee met deze oefening. Kies een kaart die iets zegt over je eigen ervaringen. Zorg dat je als trainer als laatste aan de beurt komt met je toelichting. Bij de afsluiting van een training heeft de trainer altijd het laatste woord!

Fototoestel

Als je geen beeldkaarten hebt, kun je ook gebruik maken van de mobieltjes van de deelnemers. Geef ze de opdracht om een foto te maken van iets in de omgeving dat iets zegt over het antwoord op de gestelde vraag.