06-288 505 51

Werkvorm afsluiting: Brief aan jezelf

De werkvorm "Brief aan jezelf" is een werkvorm waarbij je je deelnemers vraagt een brief te schrijven aan zichzelf. Deze werkvorm moedigt deelnemers aan om te reflecteren op hun huidige staat, hun groeiproces en doelen, en om een bemoedigende boodschap te schrijven voor in de toekomst. De brieven kunnen worden verzegeld en bewaard om op een later moment te openen, waardoor deelnemers de mogelijkheid krijgen om terug te blikken en te zien hoe ze zijn gegroeid en veranderd.

Werkwijze:

  • Geef elke deelnemer een stuk papier of een ansichtkaart
  • Geef een duidelijke instructie over het onderwerp van de brief. Ze kunnen bijvoorbeeld kwijt wat ze hebben geleerd, wat ze voor zichzelf hopen voor de toekomst, in welke valkuilen ze niet weer willen trappen.
  • Geef deelnemers voldoende tijd om hierover na te denken. Dit bij voorkeur individueel.
  • Laat ze de brief schrijven.
  • Optioneel: Als deelnemers comfortabel zijn om hun brieven te delen, kunnen ze ervoor kiezen om hun gedachten en inzichten met de groep te delen.
  • Wanneer de brieven zijn geschreven, geven ze deze brieven aan de trainer. Deze stuurt ze op een afgesproken tijdstip (bijvoorbeeld na 1 maand of 3 maanden) naar de deelnemers.
Werkvorm afsluiting: Brief aan jezelf

Tips bij de uitvoer

Adres

Als trainer stuur je de brief of kaart zelf naar de deelnemers op. Laat de deelnemers hun eigen adres op de voorkant van de kaart of enveloppe zetten. Anders weet je als trainer niet waar de brief naartoe moet.

Bewaren

De deelnemers kunnen de brief ook zelf meenemen en bewaren. Jij stuurt een mail met de opdracht om de brief open te maken. Tip: zet de mail meteen na afloop van de training klaar met een datum in de toekomst.

Actiegerichtheid

Stimuleer deelnemers om actiegericht te schrijven in hun brief. Laat ze concrete doelen formuleren en stappen bedenken die ze gaan ondernemen om hun doelen te bereiken. Dit geeft deelnemers iets tastbaars om naar terug te grijpen in de toekomst.